Ahad

Lollichocs Garden Pot

I made these Lollichocs Garden Pot for a magazine shoot recently as part of a table setting issue. Coklat tu dah banyak kena cabut actually lepas shooting sebab dh distribute bagi kat crew shooting, tu yg tinggal berapa kerat je...silap sebab lambat snap photo. Anyway kalau nak tengok hasil sebenarnya, nantila kita tunggu keluaran Jun or July magazine Senirias. This is a very creative way to make flower arrangement for your hari raya table setting tau...guna combination of artificial  flowers and lollichocs..the colours are so vibrant and so so cute too! Juga sesuai untuk dijadikan hadiah birthday, newborn atau orang sakit pun ok. My price starts from RM25 sahaja satu siap dengan pot sekali and boleh customize warna tema. 

Dulang Hantaran Berukir Kayu Putih


Dulang berkaki kayu putih berukir ini di atas ini memang sangat cantik untuk dibuat dulang hantaran. Size 29x29cm, harga sewanya hanya RM12 sahaja. Sila buat tempahan segera kalau berminat!

Isnin

Bunga Telur Foam - Temuramah Astro Bernama TV

video
Ini adalah klip temuramah oleh Bernama TV tentang Perniagaan Bunga Telur Foam Lisa yang telah disiarkan malam semalam di channel Astro 502. Buat sementara ni Lisa tunjukkan recording pakai handphone je hehe sebab maklumlah excited sangat dapat masuk tv! Baru sahaja berniaga 1 1/2 tahun dah dpt pengiktirafan sebegini..bangga mak bapak & suami, alhamdulillah... Basically you will get to know how i started this business, my problems and a demonstration on how to make one bunga telur foam design. Happy viewing!


Ahad

Birdcage Veil Sneak Peek Preview

Hi, sudah dua bulan Sweetnrosy cuba menyiapkan produk terbaru yang dipanggil birdcage veil. Ia masih baru di Malaysia, walaupun sering dikaitkan dengan vintage fashion atau fesyen lama yang 'vogue'. Koleksi ini yang dinamakan Veillavouz Collection akan mempunyai official blog yang tersendiri www.veillavouz.blogspot.com yang kini masih dalam pembikinan. Ia akan memaparkan beberapa design birdcage veil yang sesuai untuk perkahwinan atau fesyen pengantin selain majlis cocktail dan special events.  Kepada sesiapa yang berminat untuk mempromosikan birdcage veil ini untuk butik anda atau ingin menyewa/membeli sila berbincang melalui email. -photography by Marina Mohsein, make-up by Nazliman, modelled by Ena

Khamis

I'm Back in Business

Assalammualaikum n hello to all, so good to be back with a fresh restart. It was a long holiday for me, i had a good rest physically and mentally, one which was spent wisely with family and friends activities.  At the same time I found myself involving in another project that will be shared with you very soon. It's the first ever project done by a local designer ie mua. Still associated with weddings....so do check out my blog again soon!

Isnin

February Break

Assalammualaikum dearest followers and readers of my blog, hope you are enjoying or have had an enjoyable holiday this month. Just to announce to you that I am not able to entertain your orders for this month as I am going away for a long break. Yeap after all those hard work, I think I deserve it, don't I? Please do contact me again come March yea. Anyway kalau ada apa2 pertanyaan lain boleh hubungi saya. Have a good day people..adios..

Rabu

Dulang Hantaran Untuk Disewa

Istimewa kali ini buat bakal pengantin baru adalah dulang hantaran berwarna hitam berbentuk bulat. Dulang ini disewakan pada harga rm15.oo seunit. Jumlah unit di dalam stok adalah sebanyak 11 biji. Tempah sekurang-kurangnya 2 minggu sebelum tarikh yang dikhendaki. Jangkamasa sewaan adalah selama 2 minggu.
Posted by Picasa

Selasa

Hantaran Fresh Flowers White, Green & Gold

Hantaran Fresh Flowers Pink & Cream

Hantaran Fresh Flowers Blue & yellow

Khamis

Bunga Telur Foam Blue n Turquoise


Bulan raya juga tidak kurang hebatnya orang mengadakan kenduri sekali dengan jamuan rumah terbuka. Agak sibuk juga saya menyiapkan bunga telur foam ini sebanyak 120 unit untuk Puan Shella dari Sri Hartamas yang memilih warna hijau dan biru sebagai tema kenduri puteranya. Bentuk-bentuk yang boleh dilihat di atas ialah kapal terbang, kereta, buku, botol susu, bola dan smiley face. Semuanya di atas permintaan beliau. Semoga berjalan lancar kenduri puan nanti ya!
Posted by Picasa

Rabu

Sirih Junjung Tophat Turquoise n Blue


Design sirih junjung yang sangat popular dari sweetnrosy, biarpun telah diperkenalkan lebih dari 5 tahun lepas masih lagi diminati. Baru-baru ini tophat design ini bertema turqoise menjadi pilihan Laydiefa dari Kemensah untuk majlis pertunangannya. Congrats Iefa!
Posted by Picasa

Khamis

HAMPER HARI RAYA


Assalammualaikum, selamat berpuasa kepada semua umat Islam. Semoga sabar menempuhi ujian dan menjalankan ibadah yer. Bulan ni istimewa sikit, sweetnrosy menawarkan perkhidmatan membuat hamper untuk individu dan korporat. Contoh-contoh hamper ada ditunjukkan dalam gambar di atas. Harga yang ditawarkan ada tiga - RM75, RM85 dan RM95.

Antara isi hantaran adalah Biskut Raya, Kek Lapis, non- alcoholic grape drinks, energy drinks, kekacang, chocolate dan kurma. Tema hamper sweetnrosy adalah berdasarkan warna-warna segar dan ceria. So kalau berminat sila tempah at least seminggu sebelum okay?Penghantaran sekitar Lembah Klang adalah percuma jika order lebih dari 2 set. Hubungi saya untuk keterangan lebih lanjut.
Posted by Picasa

Isnin

Bunga Telur Bear Pink & Cream, Blue & Cream

Pink and Cream Theme
Blue and Cream Theme

Comel comel comel! Tak kira warna apa yang menjadi tema majlis anda, bunga telur bear pasti menawan hati tetamu anda. Harga terkini ialah RM4.00 setiap satu dan extra charge 50 sen sekiranya mahu chocolate atau telur dimasukkan ke dalam net. Sesuai untuk bermacam2 majlis seperti cukur jambul, hari jadi,  pertunangan dan perkahwinan. Jangan lupa, tempah awal-awal supaya dapat disiapkan on time dan  memastikan hasil yang memuaskan ok!

Bunga Telur Foam Pink n Purple

baby dress
baby milk bottle
butterfly
muffin

Sekadar meng-update bentuk terkini bunga telur foam daripada set bunga telur yang telah diorder baru baru ini. Harga tetap adalah  RM3.00 untuk bunga telur dan net. Bentuk foam sekarang semakin dipelbagaikan dan size juga telah diperbesarkan. Jika ingin telur atau chocolate diletakkan siap2 di dalam net, ada extra charge 50 sen seperti biasa. Anda dinasihatkan untuk order lebih awal kerana saya memerlukan seminggu untuk menyiapkan setiap 50pcs. (Itupun sekiranya tiada tempahan lain) Ambil perhatian juga bahawa kerja pembuatan hanya akan dimulakan setelah bayaran deposit diterima. Bunga telur foam ini memang unik dan hanya boleh didapati di sweetnrosy, so kepada yang menggemari favors yang comel2 serta lain dari yang lain jangan lepaskan peluang ye!  

Berita Harian 3 July 2010


Hi, saja ingin berkongsi info dgn blog viewers saya. Baru-baru ini Berita Harian telah merakam demonstrasi saya membuat sirih junjung. First time masuk surat khabar kira meletup juga la walaupun baru 6 bulan menjalankan bznes online. Saya pun nak buat ucapan la macam ni. Thank you to those who have helped and supported me, mudah-mudahan dimurahkan lagi rezeki!

Selasa

Sirih Junjung Gold n Bronze Theme


Kali ini saya feature kan gubahan sirih junjung terbaru untuk hantaran bertemakan Bronze dan Gold. Pada asasnya Bunga yang digunakan adalah mawar dan orkid. It's an elegant and contemporary design that will definitely make your hantaran extra-looking good!
Posted by Picasa

Hantaran Fresh Flowers Red and White Theme


Excuse me for the odd looking picture, this is what happened when you got too busy n tired making hantaran for four weddings in that week. Tak sempat nak ambil photo betul2, rombongan dah sampai untuk collect hantaran pagi tu. Basically warna tema adalah merah dan putih. Instead of  the usual red roses, I chose red lilies, capsicum and white eustomas. Close ups are just one click away..

Bunga Pahar Bear Blue Theme


Lain dari yang lain. Bunga Pahar Bear dengan chocolate heart shape bertemakan warna biru putih dan silver. For your information, design ini adalah untuk sebuah perkahwinan. Feedback from people are very positive actually. Ramai yang suka sgt sebab nanti boleh bagi pada anak n cucu. My partner yang tolong i buat bunga pahar ni tanya why only 70 pieces why not 7000? She must love it so much obviously!!

Hantaran Fresh Flowers Pink Theme

No one can beat the power of pink when it comes to sweetness! Asha ni berkenan sangat dengan hantaran yang saya pernah feature awal-awal dulu ie 'Hantaran English rose pink n green'. Fresh flowers with two tones of pink adalah asas kepada warna bunga, design seakan-akan sama tapi tak serupa. Boleh compare kalau suka...well kita takkan la nak buat sebijik, tak challenging la kan? Selamat Bertunang my dear Asha, thank you for your generosity kakak doakan kebahagian sehingga ke jinjang pelamin!

Hantaran Turquoise Theme

Jarang juga memilih turquoise sebagai warna tema hantaran tapi itu yang membuat ia nampak menarik kerana berlainan dari kebiasaan. Bunga Dip digunakan sebagai bunga dulang dalam bentuk bunga tulips. Please click on caption to see close-ups.

Akad Nikah Hand Bouquet Peach Theme

My attempt at making a hand bouquet for a peach theme akad nikah. I used some fresh  eustomas,  roses and baby breathes with big long ribbons. It's really really sweet n refreshing indeed. Sesuai juga untuk majlis persandingan, in fact boleh direcycle semula sebab bunga-bunga ni boleh tahan lama juga!

Hantaran Bronze dan Gold Theme


Warna mewah seperti gold memang sering menjadi pilihan untuk hantaran perkahwinan. Set hantaran di atas menggunakan combination gold, bronze, brown dan cream. My aunty, Datin Latifah ni cerewet juga orangnya. After two times making samples bunga dulang, barulah dapat approval..Bukan apa yang first dulu colour tak kena. Makngah nak bunga dulang simple tapi colour bronze dan a little bit of cream tu je, said my cousin Kak Lily. Hehe takpe makngah, i don't mind at all actually! Alhamdullillah akhirnya diluluskan dan inilah hasilnya. Memang bling bling habis apa lagi menggunakan set bekas-bekas riccardo. Sila klik caption untuk melihat gambar-gambar close-up.

Bunga Telur Foam Purple

Warna purple sebagai tema kenduri aqiqah adalah sesuai untuk baby boy mahupun baby girl. Doorgifts yang sepadan dengan tema adalah yang terbaik dan lebih menarik lagi jika bunga telur pun se 'cute' dan se 'comel' si kecil. Design dalam foto di atas terdiri daripada bentuk bear, botol susu dan muffin. Harga RM3.00 satu sahaja, with chocs or telur RM3.50.

Jumaat

Hantaran Fresh Flowers White n Gold Theme

Set hantaran fresh flowers yang saya gubah ini adalah sesuai untuk tema gold dan putih, rekaan untuk pasangan pengantin bahagia Dilla dan Khairi, just lastnight.  Sila klik pada caption pada gambar untuk gambar-gambar close up. Excuse me for my lack of photographing skill heheh

Isnin

Sirih Junjung Purple Theme

My third sirih junjung for the weekend featured another version of the flower ball (or lotus) design with a purple theme colour. I knew you would love it Miss Munirah because I loved it too! Congrats on your engagement dear! Kahwin nanti tempah lagi okay..

Sabtu

Sirih Junjung Pastel Blue

It's so fun making sirih junjung when you have all the right colours! I love this design for its colour combination which is somewhat rare but really works for a blue base theme. Well this customer of mine wanted something that was quite easy to travel along with as he had to drive to Perak for the majlis akad. Something small and sweet. Well sweetness is my middle name!!

Sirih Junjung Yellow and White

Sirih Junjung sebegini sesuai untuk hantaran yang agak mewah, maklumlah banyak menggunakan daun sirih dan bunga-bunga seperti eustoma, mawar dan sundal malam. Lebih tinggi harganya jika banyak menggunakan bunga pinang dan kapur. Warna tema yang boleh disesuaikan adalah seperti silver, white, gold dan green (tempahan di atas adalah untuk hantaran kahwin bertemakan warna silver). Design begini pun selalu diminati oleh golongan yang lebih senior kerana kemeriahannya. Sure to stand out!

Selasa

Cradle Red and White Theme

'
Tema Merah dan putih menjadi pilihan Pn Nora iaitu ibu kepada baby Qistina dari Bukit Beruntung. Biarpun warna tema ini bukanlah sesuatu yang konvensional, tetapi tetap nampak menarik terutamanya apabila dipadankan dengan princess cradle seperti gambar di atas.  Simple tetapi sangat elegan!

Ahad

Cradle Pink Theme

Cukur Jambul cucu pertama customer saya last weekend bertemakan warna merah jambu dengan specific request ingin memilih buaian yang boleh diayun lebih. Cradle di atas memang sangat sesuai untuk permintaan sebegini. Rupanya ada sesetengah kumpulan marhaban yang kebiasaannya membuai baby sambil bermarhaban. Check out the strings attached! Ni ramai boleh sama-sama ayun sekali kan? Masa we all testing that day, baby Safiyah happy sangat kena buai sambil ketawa kecil, umur baru je 2 bulan bukan main excited lagi!

Rabu

Bunga Pahar Olive Green



Bagi yang telah memilih tema Olive Green atau Hijau Lumut untuk majlis persandingan anda, design bunga pahar daripada stokin ini dirasakan amat sesuai. Sila hubungi saya untuk tempahan selewat-lewatnya dua bulan sebelum majlis diadakan. Minimum kuantiti adalah sebanyak 100 unit.

Birthday Doorgift Bear Theme MOD style

 

Hi, I'm currently in the process of making this supercute doorgift suitable for a Bear Theme Birthday Party. Just look at the combination colours of pink, turquoise and brown. This colour combination is typically associated with the mod style that is somehow an 'in' thing lately though it would be more fun if I could find polka dot ribbons! But anyway the making of this is quite time-consuming compared to my other bear designs, so the quickest i could do for 100 unit order is about 2 1/2 weeks. Min order is 50 units and price starts from RM5.00.
Posted by Picasa

Sabtu

Cradle Maroon & Pink Theme

First time a customer asked for a maroon themed cradle, I thought it would look rather dull. But when mixed with a little bit of pink the result was hoala! I guess the yellow wall also helped to "naikkan" the seri of the colour, rite! Taburan rose petals di atas platform dan juntaian bunga melur di atas mosquito net akan mengindahkan lagi hiasan buaian. Tahniah Puan Faeza dari Bangi di atas kelahiran baby girl yang I suka sgt namanya Seri Lela.

April Project Bunga Telur Foam

April has been a busy month for Bunga Telur Foam. I even had to employ a friend to help me with making the hundreds of orders that I got. Alhamdulillah..rezeki kan?  These are some of the bunga telur, some are for aqiqah and some for birthdays. Ada yang tak dimuat turunkan sebab design telah dimasukkan dalam entry terdahulu. Next week ada lagi satu tempahan yang special...just wait for more updates yea! Price now only RM3 without eggs or chocs; RM3.50 with.